Keuze fiscaal partnerschap vervalt


Samenwonende partners die tot nu toe nog ieder jaar opnieuw bepaalden of ze als fiscaal partners wilden worden aangemerkt, hebben deze keuze vanaf volgend jaar niet meer. Vanaf 1 januari 2011 wijzigt de Belastingdienst het begrip fiscaal partnerschap.

In de huidige situatie kunnen ongehuwde samenwonenden, als ze in een fiscaal jaar meer dan zes maanden aaneengesloten hebben samengewoond, kiezen voor toepassing van fiscaal partnerschap. De keuze hiervoor is in de meeste gevallen de voordeligste. Bij fiscaal partnerschap kunnen bijvoorbeeld kosten worden verdeeld en vrijstelling worden overgedragen. De keuze kan vooralsnog jaarlijks wisselen en kan voordelig uitpakken. Vanaf 1 januari 2011 wordt het begrip fiscaal partnerschap echter gewijzigd.

Nieuwe situatie

De keuze vervalt dan immers. Ongehuwd samenwoners zijn dan automatisch fiscale partners indien zij een notarieel samenlevingscontract hebben en beide op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente. Dit geldt ook voor ongehuwd samenwonenden uit wiens relatie een kind is geboren of die gezamenlijk eigenaar zijn van een eigen woning. Belastingplichtigen die elkaar het voorafgaande jaar kwalificeerden als fiscaal partner én nog steeds op hetzelfde adres staan ingeschreven, zij nu automatisch elkaars fiscale partners. Voor het eerst dus in 2012.

Overigens moet fiscaal partnerschap niet worden verward met geregistreerd partnerschap (‘getrouwd’) of toeslagpartner (voor de toeslagen).

Fiscaal Partner en Overlijden

Indien je langer dan zes maanden in één jaar hebt samengewoond op het zelfde adres en samen een notarieel samenlevingscontract hebt laten opstellen, ben je dus fiscaal partner. Het staat er eigenlijk los van, maar als nabestaande val je onder dezelfde voorwaarden in tariefgroep 1 van de erfbelasting; dezelfde als gehuwden en eerstegraads bloedverwanten. Met de hoogste vrijstelling van € 600.000,– is dat is een stuk gunstiger. Is er géén contract, dan moet er sprake zijn van een huishouding van minimaal vijf jaar.

De fiscus zal in de toekomst meer waarde hechten aan een samenlevingscontract. En dan voornamelijk voor fiscaal partnerschap of vrijstelling van erfbelasting bij een overlijden.

Over Theo Grandia Assurantiën BV

Zowel als ondernemer als particulier bent u bij Theo Grandia Assurantiën van harte welkom voor advies en begeleiding bij financiële vraagstukken.
Dit bericht werd geplaatst in fiscaal, particulier. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie